Szálláshelyek - Sárvár
Szállás Sárvár környékén

Nevezetességek Sárvár környékén

Sárvári Nádasdy-vár (Sárvár távolság: 0.2 km)

A Nádasdy-vár Sárváron található, Nyugat-Dunántúlon, Szombathelytől keleti irányban 25 km-re, a Rába folyó két partján, a Gyöngyös patak torkolatától délre. A város területe már az őskorban lakott volt. A Honfoglalás után a magyarok földvárat építettek itt, erre utal a város neve. Ebből alakult ki több átépítés után a XVII. században a Nádasdy család tulajdonában álló reneszánsz várkastély.
A teljes épségben megmaradt középkori vár napjainkban helyet ad múzeumnak, könyvtárnak és művelődési háznak is. Legnagyobb látványossága a díszterem, amelyet gyönyörű freskók díszítenek. A vár szomszédságában gyönyörű arborétum található. A város további nevezetességei közé tartozik a barokk stílusban újjáépített Szent László templom, Tinódi Lantos Sebestyén síremléke, a kéttornyú Hegyközség kálvária templom, valamint a termálfürdő.

Nádasdy Múzeum - Sárvár (Sárvár távolság: 0.2 km)

Sárváron a Nádasdy Múzeum a XX. század közepe óta tárja látogatók elé a kincseit. A Nádasdy Ferenc országbíróról elnevezett múzeum díszterme máig őrzi a Nádasdy család előkelőségét és pompáját. Az állandó kiállítások a város történetét, a helyi könyvkiadás emlékeit, térképtárat, iparművészeti gyűjteményt és huszártörténeti tárlatot mutatnak be.

Sárvári Arborétum (Sárvár távolság: 0.4 km)

Sárváron az Arborétum a várárok helyén kialakított park évszázadokat megélt platánfái árnyékában közelíthető meg. A közel tízhektáros növénykert természetvédelmi terület, amely száznál is több különleges növényfajtát rejt. A területén átfolyó patak mesterséges tavakat táplál, a látogatók képzőművészeti alkotások övezte sétányokon járhatják be.

Sárvári Csónakázó-tó (Sárvár távolság: 0.8 km)

Sárvár csónakázó-tavának négy része összesen 9 hektár vízfelülettel rendelkezik, szigetein vízimadarak költenek, a kirándulók hangulatos hidakon sétálhatnak. A horgászok pontyot, amurt, harcsát, süllőt és csukát foghatnak, a gyermekeket a tóparton játszótér várja, télen pedig korcsolyázási lehetőség kínálkozik.

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő (Sárvár távolság: 1.3 km)

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő Magyarország Nyugati részén található nemzetközi szintű fürdő. 55000 négyzetméteren több mint 3600 négyzetméter vízfelülettel, valamint gyógyászati- és wellness szolgáltatások rendkívül széles tárházával várja vendégeit. Nem csak a gyógyulni vágyók számára ideális pihenőhely, de gyermekes családoknak és a mozgást kedvelő vendégeknek is kellemes kikapcsolódást kínál.
A kétféle gyógyvízre épülő fürdőben egész évben rendelkezésre áll fedett és félig fedett gyógymedence, félig fedett élménymedence, bébi medence, valamint gyógyászati központ, Fitness és Wellness központ, szauna világ és szépségszalon. A május eleje és szeptember közepe között nyitva tartó strandon csúszdás strandmedence, hullámmedence, fejesugró öböl, napozókert, gyermek kalandmedence, bébi pancsoló és különböző sportpályák találhatók.

Római Katolikus Templom - Rábapaty (Sárvár távolság: 5.2 km)

Rábapaty települése Sárvártól mindössze 5 kilométerre fekszik, a Rába és a Gyöngyös-sík közötti teraszvidéken. A rábapatyi Római katolikus templom eredetileg egyhajós, egytornyos épülete a XVIII. század elején szentéllyel és sekrestyével bővült, majd e százád végén kripta került mellé, amelynek kápolnáját átjáró köti össze a templommal. A XIX. század derekán további bővítések eredményeképp kereszthajó alak formálódott, majd új torony került a templom elé. A templom bejárati kapuja ma műemlék.

Jeli Arborétum - Kám (Sárvár távolság: 15.6 km)

Kám község Vas megyében található, a Vasi kistérségben, a Nyugat-Dunántúl középső részén. A község határában helyezkedik el a Jeli Arborétum, amely különösen májusban, a rodendoron virágzásának idején vonz sok látogatót.
A 74 hektáros kert Magyarország legnagyobb arborétuma, gróf Ambrózy-Migazzi István kezdte kialakítani 1922-ben. A hely kiválasztásánál a talajszerkezeten kívül figyelembe vette a szubalpin és a mediterrán klímahatás együttes jelenlétét, amely igen kedvező az örökzöld lomblevelű növényeknek. A gróf halála után, a második világháborút követő zavaros években a kertet sokáig nem gondozták, ami a ritka növények teljes megsemmisülésével fenyegetett, mígnem az 1960-as években újraindult az egzóták telepítése. Botanikusok és erdészek egész sorának munkája az ezt követő évtizedekben tájkörzeteket alakított ki, amelyek bemutatják Kína, Japán, Amerika, a Kaukázus és a Balkán, hazánk földrajzi szélességével és domborzatával megegyező területinek erdőtársulásait.
Az arborétum április eleje és szeptember vége között látogatható, főszezonban (május-június) minden nap, egyébként szombat-vasárnap. A bejárattal szemben büfé üzemel, amely mellett sportpályák és gyermekjátszótér található.

Büki Gyógyfürdő (Sárvár távolság: 16.8 km)

A Büki Gyógyfürdő a Dunántúlon található, a Balatontól északra, az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál. Magyarország második legnagyobb gyógyfürdője. 26 gyógy-, termál- és ivóvizes medencével várja a fürdőzni és gyógyulni vágyó vendégeket. Termálkútjai fluorid-, jodid- és vastartalomban gazdag alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvizet adnak, amely inhaláció formájában légúti megbetegedésekre, fürdőkúra formájában pedig reumás és ortopédiai betegségek kezelésére kiválóan akalmazható.
A fürdő minden korosztály számára változatos programokat kínál. A kisgyerekeket kizárólag általuk igénybevehető medencék és játszópark, a nagyobbakat óriáscsúszda és fedett élményfürdő várja. A mozgás szerelmesei az úszómedence és a szauna mellett számos sportpályát vehetnek igénybe.

Büki templompark (Sárvár távolság: 19.6 km)

Bük-Bükfürdő hangulatos településén a múlt iránti tisztelet kifejezésre juttatásaként kegyeleti emlékparkot talakítottak ki a római katolikus templom szomszédságában. A régi temetőben emlékkövek, virággal körülvett Mária-szobor és szabadságharcos honvédsírok társaságában található Felsőbüki Nagy Pál míves kidolgozású kerítéssel körbevett sírhelye is, aki a XIX. század első felében liberális nemesi politikusként tevékenykedett.

Szent Kelemen Templom - Bükfürdő (Sárvár távolság: 19.6 km)

A büki Szent Kelemen Római Katolikus Templom eredetileg a XIII. században épült, majd a XV. század elején gótikus stílusban átépítésre került, amit a XVIII. század derekán barokk stílusú átépítés követett, ekkor készült el a mellette álló Mária-oszlop is. Tornyát a XVII. század közepén emelték, falfestményei a XVI. századból, illetve a középkorból származnak.
Az egyhajós, oldalkápolnás épületnek egy tornya van. A templomhajóban feltárt románkori épületelemek, a karzaton szép orgona csodálható meg.

Felsőbüki Kúria - Bükfürdő (Sárvár távolság: 20 km)

A Felsőbüki Kúriát eredetileg copf stílusban építették, a XVIII. század utolsó évtizedében, ezt egy évszázaddal később eklektikus stílusú átalakítások követték. Felsőbüki Nagy Pál építtette, aki a reformkor egyik nagy hatású szónoka volt – országgyűlési képviselő, tagja a Magyar Tudományos Akadémiának.
A gyönyörű berendezésű, egyedi hangulatú kúria 2005 óta étteremként és panzióként működik.

Szapáry-kastély - Bükfürdő (Sárvár távolság: 20.6 km)

A Bük-Bükfürdő városában található Szapáry-kastély, amely jelenleg kastélyszállóként üzemel, a XVI. században épült, majd a következő században barokk stílusban átépítésre került. A város legjelentősebb világi műemléképülete 30 szobával rendelkezik, a többnyire bolthajtásos földszinti helyiségekbe díszes vasajtón keresztül léphet be a látogató. Az emelet közepén díszterem található, amelynek hatalmas teknőboltozatát dombormű benyomását keltő, a négy évszakot ábrázoló festmények díszítik, középen Vénusz megjelenítésével.
A kastély nem látogatható. Parkja védett.

Savaria Múzeum - Szombathely (Sárvár távolság: 27 km)

A Savaria Múzeum Szombathelyen található, Magyarország nyugati részén. Gyűjteményének magját a Vasmegyei Régészeti Egylet tárgyi- és éremgyűjteménye képezi, amely a XIX. század végén a szombathelyi püspöki palota sala terrenajában nyert elhelyezést. A XX. század elejére készült el az önálló épület, a kultúrpalota, amely nem sokkal felépülése után hangversenyek és előadások tartására alkalmas kultúrház-szárnnyal bővült.
A múzeum állandó kiállításának emeleti termeiben a Nyugat-Dunántúl föld- és élettörténetének, természeti képének és emberi történelmének fontos pillanatai elevenednek meg, szemléltetve az itt élő ember és környezete kapcsolatát. Az alagsorban római- és középkori kőtár, lapidárium található. A múzeum kamaraterme és díszterme időszaki kiállításoknak ad otthont. Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap.

Járdányi Paulovics István Romkert - Szombathely (Sárvár távolság: 27.3 km)

A Járdányi Paulovics István Romkert Szombathely városában található, Nyugat-Dunántúlon. A város közepén elhelyezkedő, Püspökkert területén tárták fel a múlt század első felében a Kr. U. 50 körül alapított Colonia Claudia Savaria nyugati városrészének egy jelentős épületcsoportját, többek között egy 200x200 méter alapterületű császári palotát. A palota fogadótermét figyelemreméltó mozaikpadlózat díszítette.
A március közepétől szeptember végéig, hétfő kivételével minden nap nyitva tartó romkert a Savaria Múzeum részeként működik. Tárlatvezetés is rendelkezésre áll. Az egykori római városban lakó fazekasmesterek művészetének külön kiállítás állít emléket.

Vasi Múzeumfalu (Sárvár távolság: 27.5 km)

A Vasi Múzeumfalu Nyugat-Dunántúlon található, Szombathelyen. Vas megye 27 községéből származó, ide áttelepített épületei e hagyományokban gazdag terület népi építészetét reprezentálják. Mintegy két évszázad ünnepi hagyományaiba és mindennapjaiba nyújtanak bepillantást. Az utcarendben, valamint szerként elkülönülten álló házak mellett szőlőhegyi pincesor, valamint etnobotanikai kert került kialakításra. Nevezetesebb épületei közé tartozik a fa harangláb, a tornácos kisnemesi ház, valamint a helyi kőből épült cáki kovácsműhely.
Szent György és Szent Márton napján népművészeti vásárok, az év többi részében különböző népművészeti programok várják a látogatókat. Az egész évben nyitva tartó falumúzeum a Savaria Múzeum részeként működik.

Röjtökmuzsaj Plébániatemplom (Sárvár távolság: 27.8 km)

A Röjtokmuzsaj Plébániatemplom a XIX. század végén épült a régi helyén, Handler Nándor tervei alapján. Kisboldogasszony címet viselő felszentelésének századik évfordulójára teljes felújításon esett át. Búcsújáróhely, a templom főoltára őrzi a Wimpáci Szűzanya Mária-szobrot. A kegyszobor nálunk ismeretlen, nagyon kemény fából készült.

Röjtöki Kastély - Röjtökmuzsaj (Sárvár távolság: 27.8 km)

A Röjtöki Kastély eredetileg a Széchenyiek udvarháza volt, a Felsőbüki Nagy család a XVIII. század második felében alakíttatta át kastéllyá. Többször is átépítették, majd Verseghy Nagy Elek vásárolta meg, akinek holland származású felesége gyönyörű parkot alakított ki, hollandkerttel és geometrikus formákkal ékeskedő díszudvarral, valamint japánházzal, kriptával, és uszodával, amelyet Hajós Alfréd tervezett. A háború után a kastély gyermeküdőlő volt, ma pedig luxusigényeket is kielégítő kastélyszálló, elegáns vendéglátó hely.

Muzsaji Vízimalom - Röjtökmuzsaj (Sárvár távolság: 28.2 km)

A Muzsaji Vízimalom Röjtökmuzsajon a XVII. század második felében épült, amikor ez a vidék Széchenyi György gondozásában állt. A malom egyharmad része négyszögletesre faragott tölgyfa cölöpökre épült, amelyek a talajvízben állva megkövesedtek, és szilárd alapot biztosítanak a rájuk rakott faragott köveknek és égetett tégláknak. A szépen felújított malom ma vendégfogadóként és múzeumként üzemel.

Zsirai Rimanóczy-Kastély (Sárvár távolság: 28.6 km)

A Rimanóczy-Kastély Zsira községben található, a Kisalföld nyugati részén, a Répce folyó mellett, Kőszegtől 17, Bükfürdőtől 12 km távolságra, Ausztriával határos területen. A kastélynak romantikus külsőt kölcsönöz kontyolos tetőszerkezete. Védett kert övezi, a hozzá vezető út mellett őrházak állnak.
Az 1739-ben épült barokk kastély dísztermében és könyvtártermében a falakat díszes fatáblák burkolják, az ajtók felett falképeken Mária Terézia, II. József, Lotharingiai Ferenc, Maria Antoinette és Esterházy Miklós portréja található. Az épület tengelyében lévő sala terrana mennyezetét stukkó díszíti. A háromkarú főlépcsőt kovácsoltvas korlát és kőmellvéd szegélyezi. Az épület jelenleg szociális otthon.

Kámoni Arborétum - Szombathely (Sárvár távolság: 28.8 km)

A Kámoni Arborétum 27 hektáros természetvédelmi terület. Nyugat-Dunántúlon, Szombathelyen található. Az arborétum a
Gyöngyös-patak mentén húzódik. Kialakítását az 1860-as években kezdte el akkori tulajdonosa, Saághy Mihály földbirtokos. Fia tovább bővítette az esztétikus elrendezésű területet, és mintegy 500 fás szárú növényt telepített az arborétumba. A világháborúk pusztítása után az arborétum az Erdészeti Tudományos Intézet gondozásába került. Ma a több mint 3000 fajnak, fajtának illetve változatnak otthont adó arborétum büszkélkedhet a legnagyobb hazai fenyő-, valamint rhododendron és azáleagyűjteménnyel, illetve egy egyedi, a magyar nemesítők fajtáit bemutató gyűjteménnyel. A kert egész évben nyitva tart, a bejáratnál működő Ökoturisztikai Központ pedig időszaki programokkal és kiállításokkal várja a látogatókat.


Szálloda keresése Sárvár városában

Város:  
Érkezés:  
Távozás:  
Szobák:  
egyágyas:   kétágyas:   háromágyas: 
Személyek száma: